Structura si mod de organizare

Conform inregistrarii la Registrul Comertului, S.C. E.S.Z. Prahova S.A. are structura formata din sediul central din Ploiesti trei sisteme hidrotehnice: S.H. Voila, S.H. Valeni, S.H. Aductiuni si Noduri Hidrotehnice si Formatia Hidroenergetica Moldova.

S.H. Voila produce apa potabila si apa tratata pentru uz industrial pe doua fluxuri separate, iar in S.H. Valeni (care cuprinde STA Maneciu) se produce numai apa potabila. Transportul, stocarea si livrarea apei la clienti se realizeaza in cadrul S.H. Aductiuni, utilizand o retea complexa de aductiuni cu instalatii hidrotehnice si noduri hidrotehnice, din care fac parte:

  • Aductiunea Voila – N.H. Movila Vulpii
  • Aductiunea N.H. Movila Vulpii – N.H. Brazi
  • Aductiunea Valeni – N.H. Movila Vulpii
  • Aductiunea N.H. Movila Vulpii – Teleajen

S.C. EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA S.A administreaza Formatia Hidroenergetica Moldova, care are in componenta MHC Stanca, aflata in nordul Moldovei.

MHC Stanca

Microhidrocentrala Stanca este amplasata pe albia raului Prut, in incinta Nodului Hidrotehnic Stanca Costesti, fiind alimentata cu apa din lacul de acumulare cu acelasi nume, din apropierea localitatii Stefanesti, judetul Botosani.

MHC Stanca este dotata cu o turbina tip F.O.0230/720 si un generator asincron cu turatia 50 rot/min; si puterea nominala de 800 KW. Evacuarea debitelor de apa turbinate se face in aval la circa 80 m de stavilarul lacului de compensare.

Microhidrocentrala asigura cu energie consumatorii din incinta nodului hidrotehnic Stanca Costesti, iar surplusul este injectat in Sistemul Energetic National prin postul trafo de 0,4/20KV.

mhcstanca.jpg