Contacteaza-ne:
26 februarie 2025.Specialiștii din cadrul societății Exploatare Sistem Zonal Prahova au pregatit o serie de recomandări, cu scopul de a proteja conductele de apă în sezonul rece, în special atunci când temperaturile scad sub punctul de îngheț.
Atunci când temperaturile coboară sub punctul de îngheț, conductele de apă expuse, situate în pereții exteriori ai unei locuințe, pot îngheța. Chiar și în casele bine izolate, conductele de apă pot îngheța dacă nu beneficiază de protecție adecvată.
Dacă apa nu curge și conductele par înghețate, nu trebuie să intrați în panică. Localizarea blocajului și dezghețarea conductei nu sunt operațiuni complicate. Există metode sigure și eficiente pentru a face acest lucru, iar mai mult decât atât, există chiar și măsuri preventive pentru a evita înghețarea țevilor.
Localizarea conductelor de apă înghețate
Dacă observați că un robinet din casă nu funcționează, este important să încercați să deschideți altul. Dacă niciunul dintre ele nu funcționează, este posibil ca sursa problemei să fie la contor. Examinați conductele din apropierea contorului, iar dacă observați că o anumită secțiune este extrem de rece, este foarte probabil ca acela să fie locul blocajului.
În cazul în care un robinet nu funcționează, iar altul funcționează normal, blocajul se află, cel mai probabil, într-o conductă situată în pereții exteriori. Dacă există o zonă de acces la instalație care nu este bine izolată, este posibil ca teava înghețată să fie în acea zonă. Verificați conductele din pereții exteriori și este foarte probabil să identificați acolo obstrucționarea.
Pasi esențiali înainte de dezghețarea conductelor
Pentru a preveni ruperea conductelor din cauza aburului prins în interior, este important să luați măsuri de siguranță înainte de a începe procesul de dezghețare.
În primul rând, evitați utilizarea unei flăcări sau a apei clocotite deoarece o încălzire forțată poate provoca explozia țevii și daune semnificative.
În al doilea rând, localizați și închideți robinetul principal de alimentare cu apă pentru a preveni creșterea bruscă a presiunii. De asemenea, deschideți robinetele conectate la conductele înghețate, permițând astfel aburului să se evacueze în timpul procesului de dezghețare.
Dezghețarea conductelor de apă
Dacă observați că, la deschiderea robinetului, curge o cantitate redusă de apă, dezghețarea va fi mai ușoară. În acest caz, deschideți complet robinetul conectat la conducta parțial înghețată și porniți toate robinetele de apă caldă din casă pentru a echilibra temperatura. Conductele cu apă caldă vor transmite căldură către zonele înghețate, ajutând la deblocarea lor.
Dacă identificați o zonă complet înghețată, puteți folosi un uscător de păr pentru a o încălzi. O regulă simplă este că temperatura pe care o suportă pielea umană este sigură și pentru țevi.
În cazul în care nu cunoașteți locația exactă a blocajului, începeți încălzirea dinspre robinetul afectat spre exterior, până când apa începe să curgă normal. Procesul poate dura câteva minute.
Un alt sfat ar fi să deschideți toate dulapurile care conțin conducte de apă, permițând astfel căldurii din casă să ajute la dezghețarea acestora.
Prevenirea înghețării conductelor
Pentru a evita blocarea conductelor din cauza temperaturilor scăzute, o soluție eficientă este înfășurarea acestora cu o bandă de încălzire electrică. Aceasta este controlată de un termostat și se activează automat atunci când temperaturile scad sub punctul de îngheț, protejând astfel conductele vulnerabile. Dacă intenționați să plecați de acasă pentru o perioadă îndelungată în timpul iernii, este recomandat să drenați conductele pentru a preveni eventualele deteriorări cauzate de îngheț.
***
Societatea EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA este principalul producător de apă potabilă pentru 84 % din populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru multiple societăți comerciale. Societatea colaborează cu Administrația Națională „Apele Române”, ca autoritate centrală și acționar unic, precum și cu deținătorii de lucrări construite pe ape sau în legatură cu apa, cu furnizorii, beneficiarii, instituțiile economico-financiare și de control.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail comunicari.publice@eszph.ro
Distribuie
Articole similare
Acest site folosește "cookies". Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Vezi politica cookie.