1.Pentru început, povestiți-ne câte ceva despre dumneavoastră. Cine sunteți și cum ați ajuns să vă doriți aceasta meserie?

Exemplu personal de om care a învins la 17 ani un diagnostic greu dorește să împartă din cunoștințele profesionale acumulate și experiența personală, celorlalți pentru  a-i trezi la realitatea zilnică.

Cred în biomecanica energetică a ființei umane, astfel orice boală este un dezechilibru psihosomatic. Abordând multidisciplinar boala, putem cunoaște mecanismele de prevenție. Am devenit un om spiritual, cu un simț dezvoltat al cunoașterii de sine și a mediului fizic în care trăiesc. Astfel am ajuns să studiez ceea ce mâncăm și ceea ce ne înconjoară, să mă descopăr pe mine în alții și să ofer sprijin pentru depăşi momentul de criză prin acceptarea bolii.

Cu entuziasmul tânărului care ştie că are încă mult de investit în acumularea de noi cunoştiinte şi experienţe profesionale, dornică de perfecționare profesională, doresc să aduc informaţii importante în atenţia tuturor despre stil de viața sănătos, hrana conștientă, importanța micronutrienților în dezvoltarea fetală, prevenția prin alimentație a unor boli neurologice, autism și alimentația mamei.

Prevenţia înseamnă Viaţă! Alege conştient! Este motto-ul meu.

2. Vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre această ramură a medicinei-nutriția. Unde începe și unde se termină teritoriul unui medic nutriționist?

Noțiunea de medic nutriționist nu există în nici o lege din România, există medic cu specializare în diabet, boli metabolice și de nutriție, sau dieteticieni-nutriționisti, care au finalizat cursurile în cadrul Universitații de Medicină și Farmacie, Facultatea de Medicină – nivel de licență Nutriție si Dietetică. Eu sunt dietetician clinic comunitar sănătate publică pentru că am finalizat și masteratul de Nutriție Clinică Comunitară în cadrul UMF TÂRGU-MUREȘ.

Profesia de dietetician are ca principal scop asigurarea unei nutriții echilibrate a individului și colectivităților umane, în vederea asigurării unei stări bune de sănătate, prin prevenirea stărilor patologice influențate nutrițional și prin promovarea, menținerea și recuperarea sănătății prin mijloace dietetice.

În vederea realizării acestui scop, pe tot timpul exercitării profesiei, dieteticianul trebuie să acționeze cu profesionalism, dovedind disponibilitate, competență, corectitudine, devotament, loialitate, confidențialitate și respect față de ființa umană.

3.Ce ar trebui să mâncăm pentru a ne curața organismul de toate toxinele venite la pachet cu bucatele de sărbători?

Omul contemporan nu mai acordă importanță și respect mâncării. Mesele zilei nu mai implică un ritual, în care membrii familiei se întâlnesc și sunt recunoscători pentru cele primite. Întoarcerea la rădăcini și combinarea vechiului cu noul ne pot fi de folos în a ne descoperi pe noi înșine. Ascultându-ne corpul, cunoscându-l, ne putem controla singuri starea de sănătate.

Deși nu suntem conștienți de asta, avem o relație extrem de intimă cu alimentele pe care le consumăm. Moleculele acestora intră în structura corpului nostru și fie promovează sănătatea, fie ajung să devină un deșeu, un bagaj greu de dus, care în timp va degrada corpul.

Luna ianuarie este privită ca o lună a dietelor, după perioada sărbătorilor, în care alimentația a fost una dens calorică. Sfatul meu este să facem, mai întâi, un test al sincerității cu noi înșine, să căutăm starea de echilibru emoțional și să începem anul prin a ne stabili obiectivele pe termen scurt și lung. Ne putem îndrepta, apoi, cu pași mici, atenția spre lucrurile esențiale din viața noastră.

Nu trebuie sa facem exces de nimic, ideal ar fi sa ne găsim propriul echilibru alimentar, dacă totuși am facut exces de sărbători, o metodă simplă de curățare este să evitam o perioadă mâncarea gătită excesiv, să consumăm crud, sa bem apă si să înlocuim orice suc îndulcit cu apă. Un program adevcvat de mișcare ne poate da un boost de energie și purificare.

4. Și acum o întrebare care cred că este pe buzele tuturor: cum slăbim? Aproape toată lumea își dorește acest lucru, însă sunt puțini cei care și reusesc. Care este criteriul pentru alegerea unei diete corecte și eficiente?

Postul Intermitent are ca scop purificarea corpului. Este primul lucru și cel mai ușor de accesat de către toți când vrem sa slăbim.

Practicând abstinența, bunicii noștri considerau mâncarea sacră, de aceea o consumau „cu blândețe”. Hrana reprezenta parte din trăirea familiei și corespundea cu supraviețuirea speciei. Nu alegem diete după numele lor sau pentru că sunt promovate comercial; regimul alimentar are rigori foarte clare și bine stabilite, cu baze științifice cuprinse în ghiduri naționale și internaționale de nutriție și dietetică umană. Dacă vrem să ne aflăm în siguranță când vrem sa slăbim corect și eficient, dar mai ales sănătos, putem apela cu încredere la specialiști.

5. Ce înseamnă regim alimentar sănătos? Care sunt cele mai indicate alimente, ingrediente și cele mai sănătoase metode de preparare a lor?

Regim alimentar sănătos are valențe multiple, definit pe scurt, înseamnă o atenție la calitatea și proveniența alimentelor, nu la cantitatea lor, frecvența orarului de mese, digestia corectă a lor, combinații potrivite de alimente, metoda de gătire eficientă.

Metode de gătire sănătoasa ar fi: la abur, lent, grill fără să se ardă, la cuptor în vase de lut, sticlă, piatră sau materialul din care e confecționat vasul să fie cât mai natural.

Cele mai indicate alimente: să avem mereu vegetale crude în alimentație, zilnic ideal ar fi 400g (ceapa, usturoi, spanac, hrean, rădăcinoase etc), să avem cât mai multe porții de fructe (4-5 porții) zilnic în locul dulciurilor comerciale, să înlocuim pâinea albă cu cea integrală cu maia, să utilizăm carnea judicios, să nu exagerăm, introducerea în alimentație a peștelui o dată pe saptămână, minim, ar fi un început bun.

6. Dar cele mai dăunatoare? Ce alimente ar trebui să evităm sau chiar să le excludem din alimentația noastră?

3 cele mai dăunătoare: sucurile carbogazoase îndulcite – adică, bomboanele lichide cum le numesc eu, făinoasele de tip patiserie congelată si preparată rapid în microunde sau cuptor și margarina care nu este de nici un folos nutritiv corpului uman. Sunt multe pe lista neagră a dieteticii umane, mai sunt și uleiurile rafinate folosite la prăjeli, și carnea roșie procesată, mezeluri, conserve.

7. Ce părere aveți despre dietele alcătuite după criterii cum ar fi zodia sau grupa sanguină? Acestea au devenit tot mai renumite în ultima perioada, dar sunt și eficiente?

Nu sunt suficiente date cu bază științifică în care sa luăm în considerare zodia sau doar grupa de sânge când alcătuim o dietă eficientă. Corpul uman este o tehnologie complexă biochimică, care are implicație intimă și cu genetica sa, date antropometrice, măsuratori bazale etc. Sunt mulți parametri de luat în considerare în compunerea unei diete personalizate de precizie. Nu văd cum s-ar putea aborda anumite patologii, care au multiple cauze, adăugând un singur factor determinant în alcatuirea dietei, cum ar fi doar grupa de sânge sau zodia.

8. În ultimii ani, regimul vegetarian este tot mai des întâlnit, deși nu există un verdict clar că ar fi mai sănătos decât cel normal. Ce părere aveți despre acesta?

Sunt din ce în ce mai mute date care vin să confirme că o dieta bazată pe vegetale exclusiv poate reprezenta cu succes în rezolvarea unor patologii cunoscute cum sunt bolile cardiovasculare. Abordarea corectă, până la niște concluzii clare, ar fi să virăm încet către o dietă mai bogată în plante, leguminoase întregi. Minimum 80% din dieta noastră să includă vegetale, preponderent pentru calitațile nutriționale ce le posedă lumea plantelor, cu efecte benefice în sporirea longevitatii și prevenirea unor boli moderne, precum cele metabolice, neuroendocrine, tulburări gastroentrologice, diabet și de inimă.

9. În activitatea dumneavoastră se pot observa și multe acțiuni caritabile prin intermediul Asociației ProNutriție. Ne puteți da mai multe detalii despre aceste acțiuni cât și despre asociație?

Sunt voluntară în cadrul Asociației ProNutritie din facultate 2015, fiind implicată în campanii de prevenire a cancerului și a altor boli, sensibilizând opinia publică cu privire la importanța menținerii unui mediu înconjurător curat și importanța păstrării armoniei cu sinele. M-am implicat constant în a conștientiza educația voluntarului, atrâgându-i pe copii în acțiunile caritabile, iar in cadrul asociatiei din care fac parte ca și coordonator de proiecte din anul 2017, am dezvoltat o acțiune permanentă, aceea de BANCA DE ALIMENTE, scopul ei este de a preveni lipsa hranei în comunitatea mureșeană.

Avem în derulare în această perioadă mai multe acțiuni de caritate, printre care menționez, renovarea secției clinice interne 1 de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe Mureș, echipamente de protecție personală la Căpusul de Câmpie – azil de bătrâni, Brâncovenești – azil, acțiuni de voluntariat la domiciliu al pacienților oncologici-asistență medicală suportivă, psihologică de specialitate, acțiuni de practică dietetică gratuită pentru studenții mediciniști, acțiunea de educație a publicului cu privire la recuperare Post-Covid nutrițional și în timpul infectării, prevenirea malnutriției, redactarea Ghidului Național de prevenire a Cancerului prin Nutriție și stil de viață.

10. Care este satisfacția muncii dumneavoastră la sfârșitul unei zile?

Ajutarea a cât mai mulți oameni care au nevoie de ceea ce eu stiu că pot face pentru ei, sfaturi bune, corecte care pot fi salvatoare de viață, dacă sunt oferite la momentul potrivit.

11. Cum a fost anul 2020 pentru dieteticianul Camelia Pop?

Pentru mine, anul 2020 a fost plin de reușite și provocări complexe:

  • acțiuni de testare a personalului medical poliție/jandarmi, ca voluntar al Ambulanței Samariteni
  • acțiuni de ascensiune personală: admiterea la Harvard Medical School, într-un program de predoctorat
  • 20 acțiuni de caritate socială și de mediu întreprinse într-un an deloc ușor ca cel în plină pandemie
  • peste 15 emisiuni locale și naționale tv, articole în ziare, radio difuziune națională și locală
  • participări la evenimente științifice locale, naționale, internaționale ca lector

12. Pentru încheiere, vă rog să ne dați câteva sfaturi alimentare generale pe care le putem aplica în viața de zi cu zi.

Pentru o bună sănătate fizică și mentală, în noul an trebuie să fim atenți la mediul în care trăim, să alegem înțelept alimentele pe care le consumăm și să facem sport, dar în același timp să nu uităm de sufletul nostru, care așteaptă și el hrană spirituală de calitate. Consumul de apă nu trebuie sa lipsească zilnic, să avem o dietă diversificată, hrană cât mai integrală și mai puțin procesată, întoarcerea la  simplitate într-o lume avansată tehnologic poate avea un beneficiu asupra conservării sanătații noastre.  Să fim foarte atenți ce și cât punem în farfurie. Vom fi sănătoși dacă vom alege, în proporție de 80%, hrana naturală.