Ploiești, 2 februarie 2021. Exploatare Sistem Zonal Prahova (ESZPH) sărbătorește astăzi Ziua Mondială a Zonelor Umede, alături de importante organizații mondiale care activează în domeniul mediului. Cu ocazia acestei zile, reamintim importanța conservării zonelor umede și a activităților dedicate biodiversității.

Tratatul interguvernamental, rezultat în urma Convenției Ramsar din anul 1971, este cel care asigură cadrul de acţiune la nivel naţional şi internaţional, în vederea conservării şi utilizării raţionale a zonelor umede şi a resurselor acestora. România este membră din 1991, iar până în momentul de față se bucură de 20 situri Ramsar.

Eleşteiele Jijiei şi Miletinului, supradenumite ”Delta Moldovei” reprezintă ultimul sit RAMSAR, desemnat la nivelul României în iunie 2020 și primul de acest fel in regiunea Moldovei. Acesta este situat în apropierea microhidrocentralei Stânca de pe Lacul Stânca-Costești, lac de acumulare format pe cursul râului Prut, unde societatea ESZPH produce energie electrică.

Zonele umede sunt recunoscute ca surse importante de apă potabilă, hrană și casă pentru peste 100 000 de specii de plante și animale la nivel mondialChiar dacă acoperă doar 3% din suprafața Pământului, zonele umede stochează 30% din totalul de carbon, dublu față de păduri.

Cu toate acestea, zonele umede sunt catalogate adesea drept zone inutile, folositoare în alte scopuri, cum ar fi agricultură sau zone de pășunat. În ultimii 100 de ani s-a pierdut 64% din totalul zonelor umede la nivel mondial. Principalele cauze sunt desecarea și schimbarea destinației terenurilor, lucrări de infrastructură și amenajările cu diguri și baraje, respectiv poluarea. Acestea dispar de trei ori mai repede decât pădurile. Un semnal de alarmă a fost tras de ultimul raport al Convenției Ramsar, unde se subliniază faptul ca un sfert din speciile de plante și animale specifice acestui tip de habitat se află în pericol de dispariție.

Exploatare Sistem Zonal Prahova a desfășurat campanii de informare în vederea  protejării surselor de apă, cu scopul conștientizării și responsabilizării publicului  larg. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să protejăm resursele naturale și să acționăm conștienți și informați.

 

***

Societatea EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA este principalul producător de apă potabilă pentru 84 % din populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru multiple societăți comerciale. Societatea colaborează cu Administrația Națională „Apele Române”, ca autoritate centrală și acționar unic, precum și cu deținătorii de lucrări construite pe ape sau în legatură cu apa, cu furnizorii, beneficiarii, instituțiile economico-financiare și de control.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail comunicari.publice@eszph.ro