In cadrul interrelatiilor intre om si mediu, acesta din urma exercita asupra omului influente multiple, dintre care una din cele mai importante este actiunea asupra sanatatii.

Din acest punct de vedere se stie ca mediul contine factori care au o actiune benefica asupra organismului contribuind la mentinerea si fortificarea organismului, cunoscuti sub numele de factori sanogeni.   Mediul contine insa si factori care au o actiune nefavorabila asupra sanatatii, determinand inrautatirea sau pierderea acesteia, denumiti factori patogeni.

Actiunea mediului poluant asupra organismului este foarte variata si complexa. Ea poate merge de la simple incomoditati in activitatea omului, asa-zisul disconfort, pana la perturbari puternice ale starii de sanatate.

Efectele acute au fost primele asupra carora s-au facut observatii si cercetari privind influenta poluarii mediului asupra sanatatii populatiei si ele se datoresc unor concentratii deosebit de mati ale poluantilor din mediu care au repercursiuni puternice asupra organismului uman

Efectele cronice reprezinta formele de manifestare cele mai frecvente ale actiunii poluarii mediului asupra sanatatii umane. In mod obisnuit, diversii poluanti existenti in mediu nu ating nivele foarte ridicate pentru a produce efecte acute, dar prezenta lor continua, chiar in concentratii mai scazute nu este lipsita de efecte nedorite.

Apa un factor indispensabil

Apa este elementul primordial al vietii si al desfasurarii tuturor activitatilor, este o resursa naturala sensibila la actiunile noastre, la capriciile vremii si nepasarea semenilor.

In organisme apa indeplineste multiple functii, de la dizolvarea si absorbtia elementelor nutritive, la transportul si eliminarea produsilor nocivi si/sau rezultati din metabolism

Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:

 • sa fie lipsita de microorganisme, paraziti, sau substante care prin numar si concentratie pot constitui un pericol pentru sanatate.
 • sa intruneasca cerintele minime prevazute in legea nr.458/2002
 • sa respecte prevederile art 5-8 si 10 din legea nr.458/2002

Aceste proprietati se determina zilnic prin analize fizico- chimice si microbiologice in laboratoarele moderne ale statiilor de tratare, cu dotari si personal la standarde europene

DSPJ Prahova monitorizeaza lunar calitatea apei potabile produse de noi si suplimentar efectueaza monitorizarea de audit, prin analize separate in laboratoarele proprii .

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca optim pentru acoperirea nevoilor de consum si pentru curatenia corporala ,o cantitate de 100 litri in 24 ore

Efectele apei poluate asupra sanatatii populatiei

In conditiile poluarii mediului, al consumului apei din surse necontrolate, sau pierderii calitatii de potabilitate, apa poate constitui un important factor de imbolnavire, care se poate manifesta prin:

1. Boli infectioase produse de apa poluata (epidemii – afecteaza un numar mare de persoane, sau endemii – forma de imbolnavire care se gaseste permanent intr-o zona):

 • Bolile bacteriene
  • febra tifoida este determinata de bacilul tific (Salmonella typhy), poate fi combatuta prin vaccinarea antitifica si prin respectarea masurilor de igiena personala
  • dizenteria, produsa de Shigella sp., extrem de periculoasa prin efectele sale de deshidratare. Nu exista un vaccin
  • holera, produsa de Vibrio holerae, considerata eradicata in unele zone, poate reapare, chiar pe arii extinse.
 • Bolile virotice:
  • poliomielita, o boala invalidanta, poate fi prevenita prin     vaccinare
  • hepatita epidemica, este legata de transmiterea virusului prin apa contaminata, nu doar prin contactul cu omul bolnav
 • Boli parazitare:
  • amibiaza (dizenteria) este favorizata de rezistenta sporita a parazitului chistic
  • lambliaza sau giardiaza se contrateaza prin consumarea apei infestate cu chisti
  • strongiloidoza este produsa de un parazit ce traieste in organismul uman
  • tricomoniaza este determinata de Trichomonas sp. (flagelat)
  • fascioloza sau distomatoza

2. Boli neinfectioase produse de apa poluata:

 • intoxicatia cu nitrati (efect methemoglobinizant)
 • intoxicatia cu plumb (saturnism hidric)
 • intoxicatia cu mercur ce are ca semne si simptome: dureri de cap, ameteli, insomnie, anemie, tulburari de memeorie si vizuale.
 • intoxicatia cu cadmiu afecteaza ficatul (enzimele metabolice), duce la scaderea eritropoiezei si la anemie, scaderea calcemiei, etc.
 • intoxicatia cu arsen (ce se acumuleaza ca si mercurul in par si unghii) duce la tulburari metabolice si digestive, cefalee, ameteli.
 • intoxicatia cu fluor are forme dentare, osoase si renale
 • intoxicatia cu pesticide are efecte hepatotoxice, neurotoxice, de reproducere

Alimentarea cu apa potabila

Sistemul nostru de furnizare a apei potabile este doar unul dintre factorii ce reduc imbolnavirile si imbunatatesc sanatatea populatiei.

Pentru garantarea sanatatii populatiei, comunitatea, operatorii locali de apa, trebuie sa ia si alte masuri ferme si necesare in sistemul de distributie al apei, pana la robinetul consumatorului.

In timp ce malaria, cauzata de tantarii care se hranesc cu sange uman, poate fi considerata cel mai mare ucigas din lume, a doua categorie ca importanta, si probabil cea mai mare cauza de imbolnaviri debilitante si de deces, in special la copii, este categoria bolilor transmise prin apa ce cauzeaza diareea. Acestea sunt reprezentate de infectiile cu E-coli (Escherichia coli), amoebiaza, giardia lamblia si alti germeni care ajung, prin intermediul fecalelor, in sursele de apa.

O mare problema o constituie faptul ca acesti paraziti sunt atat de mici incat pot fi vazuti doar la microscop.  In multe cazuri apa potabila arata exact ca si apa contaminata, deoarece microorganismele sunt invizile cu ochiul liber si pot sa nu afecteze limpezimea si culoarea acesteia

Daca apa care iese din statia de tratare sau din conducte este potabila, ea trebuie sa ramana potabila pana cand este bauta.

Prima problema este aceea ca apa poate fi usor contaminata pe traseul de la conducta din retea la robinetul fiecarui consumator.       Daca pe acest scurt traiect apa este contaminata, atunci imbolnavirile nu se vor reduce.    Daca oamenii isi fac nevoile in aer liber (pe alei, de-a lungul drumului, in padure, in rauri, lacuri sau pe malul lor), arunca deseurile de malul apelor, sau devarsa apele menajere in rauri si lacuri, factorii patogeni vor patrunde mai devreme sau mai tarziu in sursele primare de apa utilizate pentru potabilizare.

A doua problema este aceea ca purificarea si tratarea apei contaminate este un proces lung si costisitor. Se realizeaza prin tratare mecanica si chimica in statii de tratare , decantare, filtrare, dezinfectare, sau prin fierbere si purificare chimico- mecanica in filtre la domiciliu.

Calitatea apei potabile care ajunge la robinet este determinata de aceste doua probleme si reprezinta obiectivul major al statiilor de tratare

Pentru aceasta sunt necesare schimbari comportamentale in randul populatiei si al factorilor de decizie guvernamentali.

Se desprinde pentru toti necesitatea de asigurare a unui mediu curat, de evitare a poluarii si de protejare a surselor de apa.