Ploiești, 22 martie. Ziua Mondială a Apei 2023 își propune să marcheze o accelerare a schimbării în ceea ce privește soluționarea crizei apei și a salubrității. Alături de ONU, Exploatare Sistem Zonal Prahova, încurajează cetățenii să contribuie prin acțiuni mici, dar cu impact major.

Disfuncționalitatea care caracterizează în prezent întregul ciclu al apei subminează progresele înregistrate în toate celelalte probleme majore ale omenirii, fie că vorbim despre sănătatate sau foamete, despre egalitatea de gen la locul de muncă, despre educație sau industrie, despre dezastre sau pacea mondială.

În anul 2015, omenirea s-a angajat să respecte obiectivul de dezvoltare durabilă (ODD) 6 ca parte a Agendei 2030 – asumându-și astfel promisiunea că, până în anul 2030, fiecare dintre noi va avea parte de apă și salubritate gestionate în condiții de siguranță.

Acum însă ne aflăm foarte mult în urma acestui obiectiv: miliarde de oameni și nenumărate școli, întreprinderi, centre de asistență medicală, ferme și fabrici sunt împiedicate să se dezvolte întrucât nu sunt încă îndeplinite drepturile fiecăruia dintre noi la apă și salubritate.

Ce putem face în acest sens?

Putem face diferența – noi și familiile noastre, școala și comunitatea din care facem parte – schimbând modul în care utilizăm, consumăm și gospodărim apa în viața noastră de zi cu zi. Acțiunile noastre se vor adăuga celor la scară mai largă asumate de guverne, întreprinderi, organizații, instituții și asociații.

Împreună, aceste deziderate vor constitui Agenda de acțiune privind apa, care urmează să fie lansată la Conferința ONU din anul 2023 (22-24 martie) – primul eveniment de acest gen din ultimii aproape 50 de ani.

Acțiuni concrete

  • Economisiți apă: faceți dușuri mai scurte și nu lăsați robinetul să curgă când vă spălați pe dinți, când spălați vasele și când pregătiți mâncarea
  • Consumați produse locale: cumpărați alimente locale, de sezon și căutați produse făcute cu mai puțină apă
  • Fiți curioși: aflați de unde provine apa, cum este distribuită și tratată. Vă invităm să vizitați o stație de tratare a apei, cum ar fi cea de la Voila.
  • Protejați natura: Plantați un copac sau creați o grădină – utilizați soluții naturale pentru a reduce riscul de inundații și pentru a stoca apă
  • Rezolvați anumite probleme: Remediați scurgerile de apă și conductele de deșeuri, goliți rezervoarele septice pline și raportați scurgerea nămolului
  • Stop poluării: nu aruncați deșeuri alimentare, uleiuri, medicamente și substanțe chimice în toaletă sau în canalizare
  • Faceți curățenie: participați la acțiuni de curățare a râurilor, lacurilor, zonelor umede sau plajelor

Pentru a afla mai multe despre criza mondială a apei și a salubrității și cum ne putem implica, vă invităm să consultați site-ul dedicat Zilei Mondiale a Apei www.worldwaterday.org

 

***

Societatea EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA este principalul producător de apă potabilă pentru 84 % din populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru multiple societăți comerciale. Societatea colaborează cu Administrația Națională „Apele Române”, ca autoritate centrală și acționar unic, precum și cu deținătorii de lucrări construite pe ape sau în legatură cu apa, cu furnizorii, beneficiarii, instituțiile economico-financiare și de control.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail comunicari.publice@eszph.ro