Societatea Exploatare Sistem Zonal Prahova (ESZPH) marchează astăzi, 29 iunie, Ziua Internațională a Dunării, moment în care celebrăm unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa, precum și oamenii și viața sălbatică ce depind de fluviu.

Ziua Dunării 2023 marchează cea de-a 20-a sărbătoare anuală a Zilei Dunării, reunind cetățeni din mai multe țări pentru a sărbători apele fluviale comune.

Dunărea, fluviul care izvorăște din Munții Pădurea Neagră și străbate zece țări înainte de a se vărsa în Marea Neagră, a fost mereu casă pentru o mulțime de habitate și resursă prețioasă pentru oamenii care trăiesc de-a lungul cursului apei. Cu toate că în ultimii 150 de ani intervenția omului i-a afectat starea naturală, Dunărea este încă un fluviu viu, cu habitate naturale deosebite.

Tema din acest an este „Păstrează Dunărea Albastră”, inspirată de al 4-lea Studiu Comun al Dunării – Joint Danube Survey (JDS4), unul dintre cele mai cuprinzătoare eforturi de monitorizare a apelor de suprafață din lume. Concluziile JDS4, publicate pentru prima dată în 2021, au fost diseminate în întregul bazin al Dunării pentru a informa publicul cu privire la datele vitale privind calitatea apei de peste Dunăre și afluenții săi majori.

În România, cele 11 administraţii ale Bazinului Apelor Dunării organizează reuniuni speciale dedicate celebrărilor Zilei Dunării. Alte evenimente pentru copii şi publicul general au ca scop conştientizarea importanţei Dunării şi a afluenţilor săi.

Recent, a avut loc și evenimentul de lansare a inițiativei Danube Lighthouse, una dintre cele patru inițiative ale noului instrument UE „Misiunea de refacerea a  Oceanului nostru și a apelor până în 2030”, care se concentrează pe protecția și refacerea oceanului și a apelor de suprafață. În cadrul acestei inițiative este desfășurat și Proiectul  EcoDaLLi care are drept obiectiv principal centralizarea structurilor de guvernanță existente la nivelul Dunării. Acestea au menirea să propună soluții inovatoare pentru restaurarea ecologică, protecția și conservarea bazinului Dunării și a Deltei acestuia, în final a Mării Negre, prin intensificarea dezvoltării metodelor de inovare  în cadrul unui sistem de Laboratoare Deschise (Living Labs). Perioada de implementare a proiectului este de 42 de luni (2023-2026), are un buget de 2.684.873 euro și sunt implicați 17 parteneri și un partener asociat, din 12 țări.

Exploatare Sistem Zonal Prahova, în calitate de producător de apă potabilă, îndeamnă populația la protejarea tuturor surselor de apă și moderație în utilizarea acesteia. Apa este sursa vieții pe Pământ și, dacă ne dorim să trăim în armonie cu viața, este datoria noastră să fim întotdeauna responsabili.

 

***

Societatea EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA este principalul producător de apă potabilă pentru 84 % din populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru multiple societăți comerciale. Societatea colaborează cu Administrația Națională „Apele Române”, ca autoritate centrală și acționar unic, precum și cu deținătorii de lucrări construite pe ape sau în legatură cu apa, cu furnizorii, beneficiarii, instituțiile economico-financiare și de control.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail comunicari.publice@eszph.ro