Ploiești, 20 aprilie 2023. Exploatare Sistem Zonal Prahova a executat pe parcursul lunii martie lucrări în cadrul Sistemului Hidrotehnic Vălenii de Munte cu scopul de a asigura apă potabilă la cele mai înalte standarde. La Stația de Tratare Măneciu au fost efecutate lucrări de spălare și dezinfecție a decantoarelor, în timp ce la Stația de Tratare a Apei Vălenii de Munte s-au efectuat lucrări de întreținere la cuvele de filtrare.

Sistemul Hidrotehnic Vălenii de Munte face parte din ”Sistemul Hidrotehnic Prahova-Teleajen” și are drept scop asigurarea cerințelor de apă pentru consumatorii din bazinul Teleajenului și platformele industriale din zona municipiului Ploiești, având în componență Stația de Tratare Vălenii de Munte și Stația de Tratare Măneciu.

În luna martie, în vederea producerii apei potabile la cele mai înalte standare, au fost efectuate la Stația de Tratare Măneciu lucrări de curățare a depunerilor, spălarea și dezinfectarea camerelor de amestec/reacție cu coagulant/floculant și a decantoarelor. Acesteau au constat în golirea camerelor de amestec/reacție și a decantoarelor, îndepărtarea depunerilor de nămol, alge  și curățarea cu jet de apă sub presiune a pereților, precum și a radierului și a plăcilor lamelare. Ulterior, s-au executat lucrări de dezinfecție, iar în urma finalizării analizelor specifice, decantoarele au fost reintroduse în circuitul normal de funcționare.

Tot luna trecută, la Stația de Tratare Vălenii de Munte au fost executate lucrări de întreținere la cuvele de filtrare. Aceste lucrări au constat în completarea stratului filtrant cu nisip cuartos, folosit ca mediu filtrant, datorită unei eficiențe crescute și a unei durate mari de viață. Filtrarea apei prin straturi de nisip cuartos elimină substanțele în suspensie (nămoluri, noroi, substanțe coloidale) care provoacă turbiditatea apei. De fapt, filtrarea prin nisip cuartos repetă procesul natural al apei, care traversează diversele straturi de sol, până ajunge în pânza freatică. Cu cât viteza debitului de apă prin straturile filtrante din nisip cuartos este mai mică, cu atât procesul de filtrare este mai eficient.

 

***

Societatea EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA este principalul producător de apă potabilă pentru 84 % din populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru multiple societăți comerciale. Societatea colaborează cu Administrația Națională „Apele Române”, ca autoritate centrală și acționar unic, precum și cu deținătorii de lucrări construite pe ape sau în legatură cu apa, cu furnizorii, beneficiarii, instituțiile economico-financiare și de control.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail comunicari.publice@eszph.ro