Ploiești, 8 august 2023. Experții societății Exploatare Sistem Zonal Prahova (ESZPH) recomandă populației să economisească apa în gospodărie pentru a evita impactarea rezervelor de apă.

În contextul actual, lipsa apei va fi una dintre cele mai mari provocări a acestui secol. Deși rezervele noastre de apă nu au încă de suferit, experții recomandă luarea unor măsuri individuale pentru economisirea apei. Iată câteva recomandări pentru a consuma mai puțină apă în gospodărie fără a sacrifica confortul zilnic:

Nu lăsați apa să curgă în gol. În primul rând, atunci când vă spălați pe dinți sau pe mâini, aveți posibilitatea să opriți apa până vă clătiți. Apoi, când spălați vase, nu lăsați apa să curgă în timp ce le puneți la loc. Totodată, dacă preferați să beți apă rece, țineți o carafă în frigider pentru a nu irosi apa în timp ce așteptați ca aceasta să atingă temperatura dorită. O altă recomandare este să folosiți mașinile de spălat vase sau rufe doar când acestea sunt complet încărcate.

Folosiți rațional apa. Dacă aveți de ales între baie și duș, alegeți a doua variantă. Capacitatea medie a unei căzi de baie este de aproximativ 200 litri de apă. Astfel, atunci când faceți baie și umpleți cada folosiți între 80 și 200 de litri de apă, în timp ce la duș veți consuma mult mai puțin. Pentru un duș de 4 minute, veți consuma doar 30 de litri de apă.

În grădină, evitați plantele care necesită prea multă apă. De asemenea, puteți folosi o stropitoare manuală în loc de furtun sau aspersor și o puteți regla astfel încât să consume cât mai puțină apă și să ude doar zonele necesare. Este indicat să udați grădina dimineaţa sau seara când temperaturile sunt mai scăzute fiindcă astfel veți minimiza evaporarea. Totodată, dacă plantați toamna, când vremea este mai rece şi plouă mai mult, veți face o economie de apă substanțială. Experții recomandă și utilizarea unui butoi pentru a colecta apa de ploaie care poate fi apoi folosită la udatul grădinii.

Alegeți electrocasnice economice. Este important să evitați frigiderele, aparatele de aer condiţionat şi maşinile de gheaţă răcite cu sisteme de apă ineficiente. Recomandăm în schimb folosirea aparatelor care folosesc aerul pentru răcire. De asemenea, puteți găsi capete de duș care economisesc apa, precum și toalete cu rezervoare de apă economice.

O altă acțiune extrem de importantă este reprezentantă de monitorizarea facturii la apă pentru a vedea dacă există un consum excesiv care ar putea indica eventuale scurgeri. Dacă există scurgeri în gospodărie, asigurați-vă că vor fi reparate imediat.

Generațiile viitoare merită să se bucure de un mediu sănătos și prietenos, de aceea este responsabilitatea noastră să ne comportăm astăzi rațional și prudent față de resursele de apă.

***

Societatea EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA este principalul producător de apă potabilă pentru 84 % din populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru multiple societăți comerciale. Societatea colaborează cu Administrația Națională „Apele Române”, ca autoritate centrală și acționar unic, precum și cu deținătorii de lucrări construite pe ape sau în legatură cu apa, cu furnizorii, beneficiarii, instituțiile economico-financiare și de control.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail comunicari.publice@eszph.ro