În materialul de față ne propunem să ajutăm publicul larg să descrie unele tipuri de conducte utilizate pentru rețelele de aprovizionare cu apă potabilă, să dobândească cunoștințe cu privire la avantajele şi dezavantajele materialelor cel mai frecvent utilizate şi să învețesă identifice conducte din plumb, cupru, fontă sau oțel. Cititorul va fi informat cu privire la cauzele celor mai frecvente defecțiuni apărute în reţea.

Conductele folosite pentru distribuția apei potabile sunt realizate din plastic, beton sau metal (ex. oțel galvanizat sau cupru). Toate acestea au unele avantaje şi dezavantaje, dar proprietăţile materialului fiecărei conducte trebuie să îndeplinească anumite cerinţe specificate.Numeroși factori de calitate a apei, inclusiv chimia şi caracteristicile apei (de exemplu, pH-ul, săruriledizolvate în apă), provoacă coroziunea conductelor utilizate în distribuția apei. Corozivitatea apei este controlată în principal prin monitorizarea și ajustarea pH-ului și prin concentrațiile de calciu sau fosfaţi din apă.

Furnizorul de apă trebuie să se ocupe de acești factori şi în cele din urmă să trateze apa, ceea ce va duce la reducerea coroziunii. În plus, trebuie să fie selectate materiale adecvate şi de înaltă calitate pentru distribuţia apei potabile. Conductele de distribuție a apei potabile trebuie să fie adecvate pentru transportul apei.

Societatea Exploatare Sistem Zonal Prahova, în calitate de cel mai mare producător de apă potabilăal județului,pune pe un plan central securitatea și sănătatea populației, prinstrategii de modernizare și reabilitare a infrastructurii de apă, asigurând o apă potabilă la cele mai înalte standarde.