Ploiești, 18 martie. În luna aprilie s-au împlinit 51 de ani de la darea în folosință a Barajului Paltinu și totodată a întregului Sistem Hidrotehnic Voila ce îl servește.

Sistemul Hidrotehnic Voila a fost denumit inițial Paltinu și reprezintă o parte componentă a societății Exploatare Sistem Zonal Prahova. Stația de Tratare a Apei Voila face parte din sistemul cu același nume și servește zilnic viețile consumatorilor de apă potabilă și industrială din zonele Câmpina, Ploiești și o bună parte din nordul județului. 

Barajul Paltinu, a cărei denumire vine de la unul dintre pâraiele care alimentează lacul de acumulare, este o construcție monumentală pentru începuturile anilor ‘70, un edificiu care impresionează și astăzi prin dimensiunile sale. Lucrările de construcție au durat cinci ani. Ansamblul hidrotehnic de pe râul Doftana a fost dat în funcțiune în anul 1971, iar în intervalul 1976 – 1982, au fost executate mai multe consolidări absolut necesare, deoarece, în timpul primei umpleri a lacului, s-au constatat infiltrații de apă pe sub soclul barajului, cauzate însă nu de o deficiență a construcției, ci de structura rocilor de sub baza peretelui barajului, zonă în care fusese injectat laptele de ciment. Cu o înălțime de 108 metri (deasupra fundației), barajul are o lungime totală a coronamentului de 455 metri. Astăzi, el susține o acumulare de aproximativ 55 milioane metri cubi de apă.

Doamna inginer Mihaela Mihăilescu face parte din colectivul societății încă de la înființare și ocupă funcția de Șef Sistem Hidrotehnic Voila. În cadrul interviului pe care ni l-a oferit la împlinirea a 50 de ani de Paltinu, am aflat care sunt responsabilitățile pe care le presupune funcția, întâmplările și provocările întâlnite în anii ce au trecut.

Un alt membru valoros al echipei Sistemului Hidrotehnic Voila este doamna Daniela Gologan, doctor inginer și Șef al Laboratorului Calitatea Apei Voila. Dumneaei ne-a oferit un interviu din culisele unui laborator de analiza a apei, unde aflăm detalii despre activitatea de analiză și tratare a apei, motivele pentru care oamenii nu beau apă de la robinet și multe alte informații interesante.

După parcurgerea celor două interviuri, se observă cu ușurință că nu este ușor drumul de la captare până la obținerea calității apei pe care ne-o dorim. Exploatare Sistem Zonal Prahova se mândrește cu aptitudinile profesionale și performanțele angajaților și se bucură de profesionalismul fiecărei persoane în parte care a contribuit în cei 51 de ani la producerea unei ape de calitate pentru cetățeni.

**Societatea EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA este principalul producător de apă potabilă pentru populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru multiple societăți comerciale.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail comunicari.publice@eszph.ro