Ploiești, 22 aprilie 2021.  Exploatare Sistem Zonal Prahova alături de întreaga lume sărbătorește astăzi Ziua Pământului. Este o zi importantă, fiind ziua în care s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

În 2021, de Ziua Pământului avem două crize: una este pandemia de coronavirus, iar cealaltă este un dezastru care se construiește lent pentru climatul nostru. Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare pentru viitorul umanității și sistemele de susținere a vieții. Dacă omenirea nu va lua măsuri urgente eficace pentru reducerea poluării și a face față crizei climatice, starea noastră actuală va deveni noua normalitate – o lume în care pandemiile și evenimentele meteorologice extreme vor acoperi globul, afectând comunitățile deja marginalizate și vulnerabile.

Exploatare Sistem Zonal Prahova susține în mod continuu activitățile de protecție a mediului și asigurare a unei dezvoltări durabile, prin :

  • Măsuri eficace de identificare, evidență, colectare, păstrare, eliminare și valorificare deșeuri, în mod selectiv
  • Controlul strict de substanțe periculoase utilizate și eliminarea lor cu firme autorizate
  • Analiza substanțelor periculoase din apele tehnologice deversate în emisar
  • Monitorizarea emisiilor accidentale de clor
  • Implementarea programelor de prevenire și reducere a deșeurilor generate
  • Colectarea deșeurilor din zonele de protecție sanitară
  • Aplicarea programelor de protecția mediului pentru sediu societate și sisteme hidrotehnice, care au condus la reducerea considerabilă a impactului de mediu, fără aspecte semnificative de mediu
  • Pregătirea pentru situații de urgență prin stabilirea planurilor de intervenție în caz de cutremur, alunecări de teren, poluări surse de apă, inundații și asigurarea resurselor necesare.

 

În contextul actual al pandemiei de coronavirus, cu restricții de circulație și reducerea ori stoparea unor segmente ale economiei, consumul de combustibili a scăzut, ceea ce a dus la creșterea calitativă a aerului în multe zone puternic industrializate.

Societatea Exploatare Sistem Zonal Prahova a aderat și la :

  • campania “Vinerea Verde”, o inițiativă a Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe. Astfel, în fiecare vineri, personalul societății este încurajat să utilizeze transportul alternativ, sau deplasarea ca pietoni în scopul reducerii poluării și implicit, al emisiilor de carbon.
  • campania europeană de înlocuire a plasticului (PET), deosebit de periculos atât pe sol, dar mai ales pe cursuri de apă, lacuri, mări și oceane, cu ambalaje biodegradabile.

Exploatare Sistem Zonal Prahova folosește tehnologii performante pentru captarea, tratarea, înmagazinarea și transportul apei conforme cu cerințele de protecție a mediului și are responsabilitatea de a livra beneficiarilor o apă de calitate, pornind de la dezideratul că “Apa este o sursă naturală vulnerabilă, sensibilă la capriciile vremii și neglijenței oamenilor, care trebuie protejată, ca o resursă strategică de siguranță și securitate națională”.

 

**Societatea EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA este principalul producător de apă potabilă pentru 84 % din populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru multiple societăți comerciale. Societatea colaborează cu Administrația Națională „Apele Române”, ca autoritate centrală și acționar unic, precum și cu deținătorii de lucrări construite pe ape sau în legătură cu apa, cu furnizorii, beneficiarii, instituțiile economico-financiare și de control.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail comunicari.publice@eszph.ro